Proefproces borstimplantaten

4 oktober 2015

Op 30 september vond de hoorzitting plaats voor de rechtszaak van de stichting voor Vrouwen met Siliconen Implantaties (SVS) tegen de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ). Het proefprocessenfonds Clara Wichmann ondersteunt de SVS die eist dat de Inspectie handhavend optreedt tegen het gebruik van gevaarlijke siliconen borstimplantaten. 

Pleitnota's en deskundigen
Na de wederzijdse pleitnota's stelde de rechter vragen aan de partijen. De rechter stelde met name de IGZ kritische vragen. De inspectie houdt als argument dat de risico’s niet opwegen tegen het nut van vele vrouwen. Wat dat nut uit bestond, naast cosmetisch oogpunt, werd niet geheel duidelijk. Het IGZ stelt dat causaal verband niet is bewezen, maar dat zij wel voor voor een breedschalig onderzoek zijn.

 

De medische deskundigen die in de zaak gehoord werden, spraken van gebrek aan controle en protocol met betrekking tot toxische stoffen, terwijl er wel grote groepen vrouwen zijn met ernstige klachten, waaronder kanker en autoimmuunziekten.


Stelling 

De stelling van SvS en proefprocessenfonds Clara Wichmann bij monde van advocaat Tom Barkhuijsen bleef dat in juridische zin, zolang er onduidelijkheid bestaat, het bevel moet worden afgegeven om de implantaten van de markt af te halen. Omdat er al ruim 4000 vrouwen zich hebben gemeld bij de SVS, moet er eerst breedschalig onderzoek worden opgestart tot dat de veiligheid voldoende vast staat. De toezicht en controle van de Inspectie is nu volstrekt onvoldoende.

Zie hier de reportage van Hart van Nederland over deze zitting.