Zwangere zelfstandigen kunnen compensatie aanvragen

8 maart 2018

€5.600 compensatie voor vrouwelijke zzp'ers kan vanaf 15 mei 2018 worden aangevraagd


Goed nieuws voor vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen en toen als zelfstandige werkzaam waren. Vanaf 15 mei tot en met 30 september 2018 kan alsnog een zwangerschapsuitkering worden aangevraagd. Dat heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten. Verder maakte het ministerie bekend dat het geld vanaf januari 2019 wordt uitgekeerd.

Achtergrond van de regeling
Tot halverwege 2004 hadden zwangere zelfstandigen in Nederland recht op een zwangerschapsregeling (de WAZ). Het vervallen van die regeling leidde tot veel kritiek. In 2008 werd opnieuw een vorm van compensatie in het leven geroepen: de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Die gold echter niet met terugwerkende kracht.

Na een jarenlange juridische strijd van een aantal vrouwen, de FNV, Vrouw en Recht en Clara Wichmann Proefprocessenfonds, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besloten dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen wal en schip vielen alsnog een beroep kunnen doen op een compensatie van ongeveer 5.600 euro per persoon.
Anniek de Ruijter, voorzitter Clara Wichmann: ‘We zijn echt ontzettend blij met deze uitkomst. De compensatie gaat ongeveer 5.600 euro bedragen en dat is niet niks.’

De regeling is nog niet bekend gemaakt, de exacte criteria zijn daarom nog niet kenbaar. Het UWV zal de regeling uitvoeren. Daar zal de aanvraag ingediend moeten worden.

Voor informatie over de gang van zaken, ga naar de website meldjehier.nl