Wetsvoorstel afbreking vroege zwangerschap via huisarts goede stap voorwaarts

22 februari 2018

GroenLinks en PvdA kondigden gisteren aan een wetsvoorstel voor te bereiden waarmee het ook voor huisartsen mogelijk wordt met een pil een zwangerschap tot 9 weken af te breken. Vrouwen die ongewenst zwanger zijn hebben dan naast een abortuskliniek of ziekenhuis de keuze om hiervoor naar hun huisarts te gaan. Een goede zaak, omdat hierdoor voor veel vrouwen drempels worden weggenomen in de keuze om een zwangerschap af te breken.

Clara Wichmann steunt met petitie het wetsvoorstel voor de abortuspil bij de huisarts

21 februari 2018

Het Clara Wichmann fonds wil vrouwen toegang geven tot de abortuspil via de huisarts. Hiervoor is een petitie gestart, die breed wordt ondersteund. Eerder was het fonds al een burgerinitiatief begonnen die heeft geleid tot een wetsvoorstel van Groenlinks en PvdA. In het wetvoorstel wordt de afbreking van een vroege zwangerschap met een abortuspil uitgezonderd van strafbaarstelling en komt daarmee bij de huisarts beschikbaar.

Update Zwangere zelfstandigen 2004-2008

14 februari 2018

Helaas is nog steeds niet duidelijk wanneer de beoogde compensatieregeling voor zwangere zelfstandigen van kracht wordt. Het laatste nieuws over deze kwestie is te lezen in de nieuwsbrief van het Meldpunt Zwangere Zelfstandigen.
Lees de nieuwsbrief hier.

Zwangere Zelfstandigen in Een Vandaag

7 februari 2018

Op maandag 5 februari was er een item in Een Vandaag over de 20.000 Zwangere zelfstandigen die nog steeds wachten op een zwangerschapsuitkering.


Kijk hier het item terug

Petitie ’Bevrijd de abortuspil uit het wetboek van strafrecht'

8 december 2017

Morgen vraagt een grote coalitie van vrouwenorganisaties online aandacht voor de petitie ’Bevrijd de abortuspil uit het wetboek van strafrecht': degoedezaak.org/abortuspil. Dit is om een tegengeluid te laten horen tegen de anti-abortusdemonstratie die in Den Haag wordt gehouden.

 

Abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht

16 november 2017

Vandaag lanceren 13 organisaties voor vrouwenrechten een burgerinitiatief om de abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht te halen.

Het nieuwe kabinet doet niks voor de toegankelijkheid van die pil. De organisaties vinden dat daarmee de klok achteruit wordt gezet voor ongewenst zwangeren. Zondag 26 november om 12 uur is er een demonstratie bij de Stopera in Amsterdam.

 

Rebecca Gomperts, Women on Waves, "Zeker nu abortusklinieken worden gesloten moet de abortuspil uit het Wetboek van Strafrecht.”

Oproep documentaire ‘Huwelijkse gevangenschap’

15 november 2017

Oproep:
Voor het onderzoek naar ‘Huwelijkse gevangenschap’ maakt onderzoeker Benedicta Deogratias een korte documentaire. Hiervoor is zij op zoek naar vrouwen/mannen die zich in een situatie van huwelijkse gevangenschap bevinden of hebben bevonden. Zij zullen o.a. worden gevraagd om hun ‘huwelijkse gevangenschap’ ervaringen te delen.

Brief aan Asscher inzake compensatieregeling Zwangere Zelfstandigen - 21 okt 2017

30 oktober 2017

Samen met de FNV en de VVR hebben wij brieven geschreven over de voorgenomen compensatieregeling voor zwangere zelfstandigen 2004-2008.
De organisaties zijn blij dat minister Asscher heeft besloten om een compensatieregeling te treffen en dringen aan op een aantal verbeteringen in de uiteindelijke regeling. Een daarvan is dat de regeling moet gaan gelden voor alle zelfstandige werkende en meewerkende vrouwen die in de periode 1 augustus 2004 tot 2008 wel een kind, maar geen uitkering hebben ontvangen.

Compensatie voor 20.000 vrouwelijke ondernemers met kind

17 oktober 2017

Na een jarenlange juridische strijd van de FNV, Vrouw en Recht en Clara Wichmann, heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vandaag besloten dat vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, alsnog een beroep kunnen doen op een compensatie die circa 5.600 euro per persoon zal bedragen. Dit heeft Minister Asscher van SZW vandaag laten weten aan de Eerste en Tweede Kamer. Het UWV zal de regeling gaan uitvoeren.

 

Gerechtigheid voor zwangere zelfstandige

27 juli 2017

Na jaren juridische strijd gerechtigheid voor zwangere zelfstandige

Pagina's

Subscribe to Clara wichmann RSS