Geschiedenis van het fonds

Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann bestaat sinds 1983. In 2000 werd de naam van het fonds veranderd van 'Rechtenvrouw' in de huidige naam.
Het fonds heeft de afgelopen twintig jaar honderden procedures financieel ondersteund. Deze procedures kunnen dankzij de financiële bijdragen van donateurs worden gevoerd.

Clara Wichmann Instituut
Het fonds was oorspronkelijk gelieerd aan het Clara Wichmann Instituut, maar dat instituut is in 2004 opgeheven omdat de overheidssubsidie werd stopgezet. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann was echter nooit afhankelijk van subsidies, maar draait op donaties.

 

Vereniging Vrouw en Recht
Een aantal actieve feministische juristes vond dat met name de netwerk-functie van het voormalige Clara Wichmann Instituut niet verloren mocht gaan en heeft daarom tot de oprichting van de Vereniging van Vrouw en Recht Clara Wichmann besloten.
Op de website van de Vereniging van Vrouw en Recht is tevens alle jurisprudentie van het Clara Wichmann Instituut te vinden. 


Atria
De collectie literatuur en documentatie van het oude Clara Wichmann Instituut is nu ondergebracht bij de bibliotheek van Atria, het instituut voor vrouwengeschiedenis.