Overtijdpil

Datum garantstelling: 6 augustus 2016

Bureau Clara Wichmann vindt dat alle vrouwen toegang moeten hebben tot de overtijdpil. Samen met Women on Waves is het Bureau daarom een rechtszaak begonnen om de onrechtmatige strafbaarstelling van de overtijdpil Mifepriston terug te draaien.

Dagvaarding staat

De Staat heeft in een schrijven naar apothekers en huisartsen gesteld dat de overtijdpil een vorm van abortus is. Women on Waves en Bureau Clara Wichmann zijn het daar niet mee eens. De organisaties stellen dat het medicijn Mifepriston innesteling van de bevruchte eicel voorkomt. Dit valt buiten de strafwet net als bijvoorbeeld de morning afterpil en het morning after spiraal. Het staat namelijk nog niet vast dat een vrouw een intacte zwangerschap heeft in de overtijdperiode: tot twee weken na de uitgebleven ongesteldheid.

“Het standpunt dat de overheid rondom de overtijdpil naar buiten heeft gebracht is in strijd met het recht: de overtijdpil valt helemaal niet onder de Strafwet, dat is nooit de bedoeling geweest van de wetgever. De overheid kan ook niet met een brief  en een e-mail zomaar iets strafbaar maken. Wetten worden in Nederland nog altijd gemaakt door het parlement” aldus Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann

Rebecca Gomperts (Women on Waves) voegt toe:
Dit internationaal erkend en veilig medicijn mag vrouwen niet onthouden worden, nu moet de helft van de vrouwen die ongewenst overtijd zijn onnodig meer dan een week wachten tot een vruchtblaas op de echo zichtbaar is voordat ze toegang kunnen krijgen tot Mifepriston via een abortuskliniek. Dit medicijn hoort op recept door de apotheek verstrekt te kunnen worden net zoals andere medicijnen die veilig zijn in gebruik, temeer daar recent onderzoek tevens heeft aangetoond dat dit medicijn ook zeer goed werkzaam is bij een spontane miskraam.”

Over de Overtijdpil

Volgens het Nederlandse Huisartsen Genootschap is deze overtijdpil een veilig, effectief middel voor vrouwen. De pil staat tevens op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft met hun brief veel angst bij huisartsen apothekers gecreëerd, waardoor zij nu bang zijn dat zij strafbaar zijn.

Gerechtshof Den haag 13 december

Op 13 december vindt de zitting plaats bij gerechtshof Den Haag. Voor de zitting komen Women on Waves, Bureau Clara Wichman en feministisch platform De Bovengrondse in actie voor het terugdraaien van de onrechtmatige strafbaarstelling van de overtijdpil Mifepriston bij Gerechtshof Den Haag. De demonstranten zullen om 9.00 een boodschap voor de rechter op hun buik tonen. Daarnaast nemen een aantal vrouwen een overtijdpil in: om maar te laten zien dat de staat deze pil onrechtmatig strafbaar heeft gemaakt.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.